Cursuri de Yoga Integrală

Cursuri de Yoga Integrală

          Maestra TARA a început predarea cursurilor de Yoga Integrală în anul 2003. De atunci, an după an, sub îndrumarea sa, sute de cursanți au descoperit ce înseamnă Yoga: cât de complexă, de curată, de vastă este Yoga. 

          Prin exemplul personal, de OM care trăiește după principiile Yoga, maestra TARA arată în permanență cursanților ce înseamnă viața de zi cu zi trăită în Adevăr.

          Lucrul pe corpul fizic este necesar pentru că celulele înmagazinează informația a (tot) ceea ce trăim. Și oferindu-ne atenția respirației și corpului, nu doar sufletului și minții, ne ajutăm din două direcții să ne regăsim natura noastră reală. Căci tot ce avem de trăit în viața aceasta este drumul către noi; să îndepărtăm valurile care nu ne permit să vedem cine suntem și să manifestăm natura noastră reală.

         De ce nu reușim să ne vedem atât de minunați și de dăruiți precum suntem? De ce nu vedem totul așa cum este? Pentru că folosim prea mult simțurile, iar acestea sunt tocite de clișeele de simțire cu care ne-am obișnuit. E bine să ne purificăm simțurile și să căutăm să percepem realitatea din spatele văzului, auzului etc.

           Exercițiu: Haideți „să vedem” ce formă, culoare și miros are scaunul pe care stăm.

          Dezvoltarea capacității de observator este foarte utilă, dar și mai utilă este starea de contemplare, în care observ fără să intervin, constat. Putem începe cu o așezare corectă a capului și a zonei cervicale. Permite astfel circulația sângelui, influxurilor nervoase, energiei. Cu ochii închiși simt tălpile în ghete, pielea, bolta plantară – rădăcinile, gleznele, gambele, tot corpul.

          Simt viața care curge prin mine, prin sângele meu, prin celulele mele. Ea curge de la sine ca un dar, independent de voința mea. E ca o prietenă venită în vizită, menită să o respect, să o prețuiesc și să îi ofer cele mai bune condiții. La fel procedez și cu respirația – observ cum în mine se respiră.

          Eu observ cum viața din mine, respirația caută să trăiască liberă. Acestea cunosc natura mea reală și atunci când mă oblig să fiu altceva decât simt, se simt constrânse, agresate. Îmi simt viața din mine și percep că dorința ei cea mai mare de la mine este să fiu în fiecare zi în căutarea adevărului, cu sinceritate. Respirația regatelor ascunse – mă expir la infinit, mă adun pe inspir și mă recompun nou așa cum sunt.

          Cursurile Centrului Armonia sunt structurate astfel încât să ofere cursuri pentru începători (anul I de studiu) și cursuri pentru anii II+. Cursurile sunt organizate astfel încât, cel care pășește pentru prima dată pragul Centrului nostru să își poată forma, prin îndrumarea TAREI, și cu ajutorului colegilor voluntari din anii mai mari de studiu, o bază de practică solidă. Scopul este ca fiecare cursant să poată pune în practică, și în afara cursurilor, ceea ce învață.

          Pentru a putea avea rezultate, ne bazăm pe 2 principii: respectăm 100% ceea ce ne învață Maestra noastră și avem continuitate în participarea la cursuri și în aplicarea, de la un curs la altul, a celor învățate.

          Fiecare curs de Yoga Integrală este complet și complex, menit să acopere nevoile celor care participă și înglobează, într-un tot unitar, elemente din:

Cursuri de Yoga Integrală
Cursuri de Yoga Integrală
Cursuri de Yoga Integrală

 

Respirație (Pranayama)

Stările respiratorii și legile respirației

 

Hathenas, Hathas, Mudras, Kryas

 

 

 

Arta asanelor – coloana vertebrală 

Remodelarea coloanei vertebrale și efectele sale terapeutice asupra întregului organism

Cursuri de Yoga Integrală
Cursuri de Yoga Integrală
Cursuri de Yoga Integrală

 

Pratyahara

Stabilirea unei noi relații cu simțurile văzului, auzului, mirosului, gustului și simțul tactil

 

Relaxarea și conversia stresului

 

Identificarea obiceiurile sau situațiile care duc la pierderea energiei și soluțiile prin care se recuperează energia și crește cheful de viață

 

Meditația permanentă

Meditația nu este doar pentru relaxare; scopul ei este să dezvolte capacitatea de a răspunde cu pricepere vieții, care vine atât cu dificultăți cât și cu bucurii

Cursuri de Yoga Integrală
Cursuri de Yoga Integrală
Cursuri de Yoga Integrală

 

Lucrul cu energiile

Energiile trupului, coloanei și articulațiilor, respirației, ritmurilor vocii, imaginilor și culorilor, gândurilor, simbolurilor subtile, ale imobilității acțiunii în non-acțiune

 

Tehnici simple de detoxifiere

 

Neti – curățarea nasului și a sinusurilor;

Nauli – curățare a sistemului digestiv;

Basti – curățarea intestinelor;

Dhauti – curățarea abdominală;

Kapalbhati – curățarea sistemului respirator și nervos;

Trataka – echilibrarea sistemului nervos și eliberarea tensiunilor de la nivelul ochilor

 

Yamas și Niyamas

Principiile etice din Yoga

Beneficii aduse de yoga

Cursuri de Yoga Integrală