Stegulețele tibetane pentru rugăciune
Prin agățarea stegulețelor în locuri înalte, Lungta va purta binecuvântările înfățișate pe ele către toate ființele. Când vântul trece peste suprafața stegulețelor, care sunt sensibile la cea mai fină adiere de vânt, aerul este purificat și sfințit de Mantre.
În mod tradițional, stegulețele pentru rugăciune sunt folosite pentru a promova pacea, compasiunea, puterea și înțelepciunea.
Stegulețele nu poartă rugăciuni către zei, aceasta fiind o concepție greșită foarte răspândită, ci, mai degrabă, tibetanii consideră că rugăciunile și mantrele vor fi suflate de vânt, iar acesta va purta bunăvoință și compasiune în tot spațiul în care va pătrunde. Stegulețele pentru rugăciune sunt prin urmare concepute să aducă beneficii tuturor.
Așa cum viața merge mai departe și este permanent înlocuită de viață nouă, tibetanii își reînnoiesc speranțele pentru lume prin montarea continuă de noi stegulețe, alăturându-le celor vechi. Acest act simbolizează primirea schimbărilor vieții și recunoașterea faptului că toate ființele fac parte dintr-un ciclu mai mare, perpetuu.
Deoarece simbolurile și mantrele înscrise pe stegulețele pentru rugăciune sunt sacre, ele trebuie tratate cu respect. Stegulețele nu se așează pe jos și nu se folosesc ca design pentru îmbrăcăminte. Stegulețele vechi pentru rugăciune ar trebui arse.
Simboluri:
Dragonul tună pe cer cu sunetul compasiunii care ne trezește din amăgire și crește ceea ce putem cunoaște prin auz. Dragonii au puterea comunicării complete. Așa cum nu vedem sunetul, nu vedem dragonii. Se spune că afișarea dragonului pe steag protejează de calomnie și sporește reputația, fiind un simbol al puterii.
Garuda reprezintă o pasăre mitică, curajoasă și neînfricată. Ea simbolizează libertatea de speranțe deșarte și frici și arată înțelepciune. Garuda ține șarpele cunoscut drept Naga în ciocul său, acest lucru reprezentând supremația față de agresiune și rău. Garuda are o poziție dominantă asupra cerului și reprezintă elementul foc.
Tigrul patronează Sudul, simbolizând încrederea necondiționată, conștientizarea disciplinată, bunătatea și modestia. Este relaxat și totodată energizat, rămânând într-o stare de a fi delicată, ce îi conferă un simț natural de satisfacție și împlinire, emanând starea de iluminare. Asocieri: principala sa calitate este reprezentată de încredere, dominând pădurile și elementul aer.
Calul de Vânt (Tib. Lungta), o creatură mitică tibetană din timpuri premergătoare Budismului, îmbină viteza vântului și puterea calului de a purta rugăciunile de pe pământ către cer. Calul de Vânt, purtătorul Bijuteriei Îndeplinirii Dorinței de Iluminare, este cel mai dominant simbol folosit pe stegulețele de rugăciune. Reprezintă norocul, energia înălțătoare a forței de viață și oportunitățile care fac la lucrurile să meargă bine.
Leul de zăpadă reprezintă bucuria necondiționată, o minte liberă de îndoială, clară și precisă. Are o frumusețe și o demnitate ce rezultă din sincronicitatea minții și a trupului. Uneori, tronul unui Buddha este pictat cu opt Lei de zăpadă pe el. Asocieri: principala calitate este neînfricarea, dominând munții și elementul pământ.